Raad & daad

Gedrag

Binnen het autisme spectrum zijn er 3 gebieden die opvallen en vaak ondersteuning nodig hebben. Gedrag is er één van.
Op zoek naar tips voor moeilijkheden met gedrag?
Kijk dan hieronder.

  • Zorg voor een vaste structuur door de week heen. Hoe duidelijker de structuur voor jouw kind en gezin, hoe minder lastig gedrag een kind met autisme laat zien. Deze vaste structuur kun je door middel van een planbord eenvoudig inzichtelijk maken. Pictogrammen kunnen hierbij helpen maar zijn niet noodzakelijk.
  • In vakanties maken wij altijd een knipkalender van de weken die voor ons liggen. Hiervoor vouw je een A4 in de lengte doormidden en knip je twee stroken. Zo’n strook verdeel je dan weer in 7 vakken, die je in kan delen met de dagen in de week. Per dag kun je dan opschrijven/tekenen wat er gaat gebeuren. Als een dag geweest is, wordt deze afgeknipt. Op deze manier heb je heel inzichtelijk hoeveel dagen én weken er nog zijn tot de school weer begint.
  • Haal je kind weg uit een situatie of omgeving waar het door het lint gaat. Wees hier niet boos over. Hierdoor zal het meteen al een stuk rustiger worden.
  • Laat je kind veel rigide gedrag zien, tijdens het spel of in de dagplanning, bedenk dan dat je kind dit nodig heeft om de wereld aan te kunnen. Ik heb me al vaak verbaasd over rigide gedrag bij mijn zoon, maar ontdekte ook telkens weer hoe kalmerend het uitwerkte voor hem. Ik neem zijn bedritueel als voorbeeld. Hij heeft een aantal handelingen die uitgevoerd moeten worden, zoals een lamp de hele nacht aan en zijn vader die bij het inslapen na een half uur weer moet komen kijken bij hem. Wij zijn trouwens 8 jaar bezig geweest met elkaar om hem zelfstandig te laten gaan slapen en vervolgens ook te laten doorslapen…. Met de juiste aanpassingen in zijn bedritueel slaapt iedereen nu heerlijk in ons huis!
  • Heb jij nog meer tips voor Gedrag?
    Of wil je eens met mij sparren over dit onderwerp?
    Stuur dan een mail naar maaike@opautismeavontuur.nl

Sociale communicatie

Binnen het autisme spectrum zijn er 3 gebieden die opvallen en vaak ondersteuning nodig hebben. Sociale communicatie is er één van.
Op zoek naar tips voor moeilijkheden met sociale communicatie? Kijk dan hieronder.

  • Het sociale gedrag van mensen met ASS is vaak aangeleerd. Zo hebben wij eindeloos moeten oefenen met het groeten van kinderen die wij buiten het klaslokaal tegenkwamen. Onze zoon begreep in eerste instantie niet waarom die kinderen buiten school zouden zijn: daar hoorden ze toch immers niet? Bedenk dus steeds dat spontaan sociaal gedrag niet vaak voorkomt en accepteer dat dat zo werkt.
  • Bij duidelijke sociale situaties kun je een draaiboek maken. Zo heeft onze zoon een vriendje verderop in de straat, die hij eerst niet durfde op te halen. Daarom hebben wij onze zoon geleerd hoe je bij iemand aanbelt en wat je dan moet zeggen. Alle scenario's werden doorgenomen door middel van een script: wat zeg je als vader/moeder de deur openmaakt, wat zeg je als kleine broer de deur openmaakt, wat zeg je als vriendje zelf de deur openmaakt?
    En hoe lang moet je eigenlijk blijven wachten als je hebt aangebeld en tot je weet of er niemand thuis is?
  • Het ondertitelen in sociale situaties doe ik ook veel. Hiermee bedoel ik dat ik onze zoon instructies geef in bijvoorbeeld de communicatie met zijn zusje. Zo zeg ik hoe hij zich uit, wat hij kan zeggen of doen. Ook ondertitel ik voor mijn dochter ook veel. Zij begrijpt vaak niet waarom haar broer nou toch zo moeilijk meewerkt.
  • Het aanleren van sociale vaardigheden bij mensen met autisme vind ik een enorme uitdaging. Het punt is vaak dat ze denken in contexten. Dus als ze iets geleerd hebben op school in een sociale situatie, dan zullen ze dat niet zo snel thuis of op de sport club toepassen. Ze zien iedere situatie als een nieuwe situatie waardoor ze niet weten wat ze moeten zeggen of doen. Door middel van rollenspel en 'doen alsof' spelletjes kun je wel veel oefenen.
  • Heb jij nog meer tips voor sociale communicatie?
    Of wil je eens met mij sparren over dit onderwerp?
    Stuur dan een mail naar maaike@opautismeavontuur.nl

 

Prikkelverwerking

Binnen het autisme spectrum zijn er 3 gebieden die opvallen en vaak ondersteuning nodig hebben. Prikkelverwerking is er één van.
Op zoek naar tips voor moeilijkheden met prikkelverwerking? Kijk dan hieronder.

  • Als je autisme hebt, is je prikkelverwerking behoorlijk anders dan bij iemand zonder autisme. Het filter voor het tegenhouden van prikkels werkt een stuk minder effectief. Hierdoor komen alle prikkels (via de oren, ogen, mond, neus, huid) ongefilterd binnen. Ik kan me nog steeds niet voorstellen hoe dit voor mijn zoon moet zijn in deze wereld… Ik weet zeker dat het enorm overweldigend en uitputtend is en dat het altijd maar doorgaat, dag in dag uit. Dit besef heeft mij doen inzien dat ik veelvuldig zijn omgeving en tegelijkertijd zijn binnenwereld in de gaten moet houden. Anders weet ik dat hij overprikkeld zal raken, wat zich bij hem uit in vermoeidheid, boze buien en agressie. Maar ook depressieve gevoelens en lamlendigheid komen om de hoek kijken.
  • Allerlei hulpmiddelen die te gebruiken zijn bij prikkelverwerking zijn zeer de moeite van het uitproberen waard. Ik denk dan aan koptelefoons, verzwaringskussen, verzwaringsvesten, kauwkettingen, en ga zo maar door. Het aanbod is eindeloos. Ik raad daarom aan om te kijken wat past bij je kind. Let dan ook op welke prikkels te veel kunnen worden. En laat je kind bijvoorbeeld onderzoeken op senso-motorisch gebied.
  • Ik laat ons zoon dagelijks met rust om te ontprikkelen. Dit betekent voor hem dat hij op zijn kamer, onder zijn laken, op zijn tablet filmpjes kijkt. Of dat hij bezig gaat met speelgoed ordenen. Deze manieren van ontladen zijn ontzettend belangrijk voor hem. Het is daarom voor jouw eigen kind ook belangrijk uit te vinden waar het van ontlaadt en hier ook dagelijks ruimte aan te bieden
  • Heb jij nog meer tips voor prikkelverwerking?
    Of wil je eens met mij sparren over dit onderwerp?
    Stuur dan een mail naar maaike@opautismeavontuur.nl